16 svibnja 2011

Svecana akademija






Ispraćena 335.generacija maturanata Behram-begove medrese

Svečanom akademijom danas je ispraćena 335.generacija maturanata Behram-begove medrese u Tuzli. Ove godine, jednu od najstarijih odgojno-obrazovnih ustanova u Tuzli, završilo je oko 120 učenika, a svečana akademija je održana u maloj sali SKPC “Mejdan”. Uz maturante, odjevene u svečana odijela i maturantice u prelijepim kompletima, sve je bilo u znaku mladosti.



Naša tri svršenika su sudjelovali u ovoj svečanosti i to:Lejla Kahrimanović iz Čelića,Mirsad Mehačević iz Humaca i Admir Kurtić iz G.Humaca.


Rukovođenje manifestacijom povjereno je maturantima Medrese, koji su najavljivali učesnike programa, proučili početno i završno ašere, izveli nekoliko ilahija i kasida i na kraju sve to završili dovom.



- Maturanti kada zatvaraju jedna, a otvaraju nova vrata svojih napora na putu znanja htjeli su nam posvjedočiti svijest o borbi i istrajnosti koju život zahtijeva ako želimo doći do najviših ciljeva. Šta više, oni su ovu poruku uzeli i kao lajt motiv svoje akademije. Poruka koja poziva na istrajnost posebno je vrijedna ako ima oslonac u energiji mladosti. Zato ovi mladići i djevojke zaslužuju da pred ovim skupom budu predstavljeni. Ovakvi učenici su dostojni nastavljači tradicije odgoja i obrazovanja koju ima Behram-begova medresa u Tuzli - rekao je Vahid ef.Fazlović, direktor Behram-begove medrese u Tuzli.
Nakon što je maturantima prenio selame od reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, hafiz Ismet ef. Spahić je rekao:” Čestitam vama, vašim roditeljima, profesorima na uspjehu što ste završili jednu od naših medresa, koja je ponos Islamske zajednice. Trebaju nam ovakvi maturanti jer oni su svjetiljke koje gore, a nismo još daleko od mraka, još uvijek se mrak pojavljuje. Da bi mraka nestalo moramo imati ove mlade svjetiljke”.

Prisutnima se obratila i Nađa Avdibašić Vukadinović,ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, čestitajući maturantima i zaželjevši im uspjeh u daljem školovanju i životu.



Nema komentara:

Objavi komentar